Must have podczas przygotowywania przetworów

Dla niektórych robienie przetworów to niemalże rytuał. Aby niczego nie zabrakło w trakcie prac należy wszystko zaplanować i przygotować z odpowiednim wyprzedzeniem. Dzięki temu zaoszczędzimy dużo czasu a prawdopodobnie również nerwów... Poniżej znajdziemy listę produktów “must have” oraz kilka inspiracji, dzięki którym smak zaklęty w tegorocznych słoiczkach, a także niepowtarzalny charakter każdego z weków, zapamiętamy na długo…

Zanim udamy się na zakupy w poszukiwaniu słoi, zróbmy przegląd szkła, które zostało z ubiegłego sezonu. Opakowania, w jakich kupujemy dżemy, konfitury, ogórki konserwowe, suszone pomidory oraz również Majonez Kielecki, można z powodzeniem wykorzystać powtórnie – tym sposobem domowe weki nabiorą dodatkowego eko-charakteru. Jeśli zależy nam na walorach estetycznych spiżarni, warto kolekcjonować słoiki o oryginalnych kształtach – olbrzymie na ogórki i dynie; średnie na paprykę i sałatki oraz maleńkie – na jagody, maliny w syropie oraz inne słodkie dodatki do ciast i deserów.

Krótka lista “must have”

Trudno sobie wyobrazić, że zapominamy o warzywach lub owocach, czyli głównych “bohaterach” przetworów. Tym, co często umyka uwadze jest ocet, lub raczej właściwa jego ilość oraz przyprawy, dzięki którym jedną partię ogórków czy grzybów możemy doprawić na kilka różnych sposobów. Pamiętajmy o przyprawach takich jak ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, liście laurowe oraz o warzywach, które również występują w charakterze przypraw: cebuli, czosnku, kwiatach kopru, imbirze czy chrzanie.

Jeśli natomiast planujemy słodkie przetwory, warto uszlachetnić ich smak dodatkiem wanilii, cynamonu, kardamonu oraz goździków. No i cukier… Kiedyś nie wyobrażano sobie kompotów i konfitur bez dodatku białego cukru. Dziś istnieją zdrowsze zamienniki, z których dostępności warto zdać sobie sprawę i dopisać je do listy zakupów - m.in. melasa, ksylitol (w porównaniu do cukru zawiera aż o 40% mniej kalorii); miód i… daktyle, które nie tylko doskonale zastąpią cukier w konfiturze, ale też mają działanie przeciwbólowe, przeciwzakrzepowe i przeciwzapalnie. Pamiętajmy więc o daktylach!

 

Ocet Kielecki – zalewa z przepisu babci

Tym, co z pewnością trzeba mieć przed przystąpieniem do tworzenia przetworów są między innymi… sprawdzone przepisy, które gwarantują emocjonalne zakotwiczenie smaku – ogórki i grzybki marynowane jak u babci, czyli stary dobry sposób na sprawdzoną zalewę. Przepis na 4 litrowe słoiki:

·         4 szklanki wody,

·         2 szklanki Octu Kieleckiego,

·         1 szklanka cukru,

·         1 łyżka soli,

·         1-2 cebule,

·         10 kulek ziela angielskiego,

·         10 ziaren pieprzu,

·         3 liście laurowe.

Warto zapamiętać te proporcje – 4 szklanki wody na 2 szklanki octu. Pozostałe przyprawy można zmieniać według uznania, wzbogacając przepis o chili, musztardę kielecką, czosnek albo chrzan.

Jak pasteryzować domowe przetwory?

Pasteryzacja chroni przetwory przed zepsuciem. W zależności od warunków, w jakich przygotowujemy weki, możemy zdecydować się na gotowanie słoików w garnku – metoda “na mokro” lub pasteryzowanie “na sucho”, czyli w piekarniku. Najistotniejsza jest tutaj temperatura - nie mniej niż  60°C i nie więcej niż 100°C. Czas pasteryzacji zależeć będzie od zawartości słoików. Ogórki konserwowe pasteryzujemy około 15 minut; kompoty z wiśni i czereśni potrzebują 20 minut pasteryzacji (od zagotowania), a marynowane grzyby do 30 minut.

O czym nie zapomnieć?

Planując czas przygotowywania przetworów warto pamiętać, że krojenie, drylowanie, doprawianie oraz pasteryzacja przebiegają najlepiej… w dobrym towarzystwie. Łatwiej też skupić się na jednym typie weków i podejść do ich produkcji taśmowo.

Dobrym rozwiązaniem może okazać się praca zespołowa – pośród krewnych lub ze znajomymi – tematyczne, przetwórcze wieczorki. U jednej osoby ogórki, u innej maliny, jeszcze u innej grzyby. Kiedyś tak właśnie było – może warto sięgnąć do tej sprawdzonej tradycji?

Sugerowana cena Octu Kieleckiego spirytusowego 10% - 1,99 /500ml